oliwa z oliwek - głównie kwasy tłuszczowe jednonienasycone olej z pestek winogron - głównie kwasy tłluszczowe wielonienasycone omega-6 Pierwsze powinny stanowić większość wszystkich dostarczanych tłuszczów, drugich powinniśmy unikać ze względu na ich występowanie w zbyt wielu produktach.
[...] łatwo o solidne dawki omega 3, a one mają bardzo ciekawe właściwości prozdrowotne. Z kolei znaczne zaburzenia proporcji w stosunku do omega 6 mogą powodować liczne problemy, np. stany zapalne. Zaleca się wolne kwasy tłuszczowe EPA i DHA, czy w postaci tranu. Zaleca się łączną sumę tych kwasów w ilości 1-2 gramów. Będzie to już dość fajna dawka.
[...] coś popyrtałem to niech ktoś poprawi. Pytanie 8 - Po bieganiu uzupełnij węglami, pewnie, że owoce są przewidziane i można szamać, a dlaczego by nie :) Jakie ryby jesz ? Bo jeśli mało tłuste to można by było się wspomóc suplementacją Tranu/Oleju lnianego ze względu na kwasy tłuszczowe Omega 3. Zmieniony przez - Daneku w dniu 2012-08-03 11:44:53
[...] zdaniem kupowanie tego omega jest bez sensu, niczym oleju lnianego z marketu. Nie wiadomo w jakich temperaturach są przechowywane owe suplementy a zaleca się im zimno aby kwasy tłuszczowe się nie utleniały. Jedynie może się po tym odbijać rybą zamiast szukać działania pro zdrowotnego. W gwoli ścisłości nie neguje, tylko wyrażam swoje zdanie. [...]
Ok, tak więc: Oliwa z oliwek, kwasy tłuszczowe omega-3 z ryb + olej lniany. :-) Niestety w tej chwili nie mam dostępu do poważnych źródeł, ale z tego co mi utkwiło w pamięci to jedynie kwasy tłuszczowe nasycone wpływają negatywnie na cerę. Natomiast jedno i wielo-nienasycone dają przeciwny efekt: [...]
[...] wchodzi również kompleks kofaktorów odżywczych usprawniających pracę układu immunologicznego oraz przyśpieszających regenerację organizmu tj: cholina, inozytol, PABA, kwasy nukleinowe RNA i DNA, bioflawonoidy, algi morskie, kwasy tłuszczowe Omega 3 i inne. Zapotrzebowanie na w/w składniki znacznie wzrasta w okresie obciążenia organizmu [...]
Suplementy są jakąś formą uzupełnienia, lecz staraj się uzupełniać z żywienia kwasy tłuszczowe z rodziny Omega-3 .Oczywiście musisz zachować odpowiednie proporcje pomiędzy spożyciem kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6
[...] wchodzi również kompleks kofaktorów odżywczych usprawniających pracę układu immunologicznego oraz przyśpieszających regenerację organizmu tj: cholina, inozytol, PABA, kwasy nukleinowe RNA i DNA, bioflawonoidy, algi morskie, kwasy tłuszczowe Omega 3 i inne. Zapotrzebowanie na w/w składniki znacznie wzrasta w okresie obciążenia organizmu [...]
[...] tłuszczy przed treningiem. Nie martw się mnie też zjeść ciężko na masie śniadanie, dlatego zawsz jem godzinę po wstaniu minimum. to nie jest tak jak mówisz potrzebne są kwasy tłuszczowe nasycone ( np. masło, kokos ) jednonasycone ( głównie oliwa, rzepakowy ) oraz wielonasycone, które zawierają głównie omega 3 - 6 ( omega 7 i 9 są mało [...]
Cześć Strongbart to omega 3 co w aptece jest bez recepty to nazywa sie (Galomega)? Bo bylem dzis w aptece i pytam sie o (kwasy tluszczowe omega 3)to ona mówi zebym jej podał nazwe tego leku bo ona nieslyszała o takim czyms.
[...] lniany to w ok. 55% ALA (alpha-linoleic acid). ALA należy do rodziny kwasów tluszczowych omega 3, ale... to za co "kochamy" omega 3 (szczególnie w tranie), to kwasy tluszczowe EPA (eicosapentaenoic acid) i DHA (docosahexaenoic acid), które mają niewątpliwie wielki wpływ na zdrowie, układ krwionośny, układ nerwowy i niezliczone inne [...]
[...] Jakości Żywności Wydziału Nauk o Żywienia Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie wykazały, że chleb ten zawiera, poza wyjątkowo wysoką zawartością SKWALENU, nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3, Omega 6, Omega 9; witaminy z grupy B i E; białko o dobrej strawności i przyswajalności; błonnik, żelazo, magnez. Amaranthus (polska nazwa szarłat) [...]
Kolejna sprawa to łosoś - nie wiem skąd w Polsce krążą "opowieści" o tym jak jest on bardzo zdrowy ? Głównie chodzi o kwasy z grupy Omega-3 które zawiera - niestety podczas każdej obróbki termicznej kwasy te utleniają się i są niezdrowe- tak samo moglibyśmy usmażyć tego łososia na oliwie ;) Przy diecie masowej - możemy sobie pozwolić na tą rybkę [...]
[...] omega-3 - wykazujacy korzystne właściwości prozdrowotne. Kwas ten nasila syntezę EPA i DHA - kwasów tłuszczowych omega-3 o bardzo korzystnym wpływie na stan zdrowia (w kwasy EPA i DHA obfitują tłuszcze rybie, dlatego ich udział w diecie jest tak wazny. Zwiazki te także wystepują w preparacie FAT BURNER) Oprócz oleju lnianego żródłem tego [...]
[...] 30g tł (jenonienasycone) 20g oleju z pestek winogron/ 18 tł (omega-6) 100g makreli/ 15,5g tł (omega-3) 100g siemienia lnianego/ 34g tł (omega-3) w nawiasie napisałem kwasy które przeważają (chyba dobrze) a jeśli chodzi o siemie to na raz jem max. 50g i zalewam je wodą, czekam aż troche napęcznieje i potem to pije (troche mi te siemie nie [...]
[...] w occie jest surowy, nie ma strat omega 3 z powodu obróbki cieplnej. nie kupuj tylko w tłuszczu, bo zalewają to roślinnym czymś najgorszej jakości, która wyciąga cenne kwasy z ryb. Chociaż raz na ruski rok nie zaszkodzi i to) Zamiast migdałów jedz... masło, wyjdziesz na tym lepiej. Chleb pełnoziarnisty- przeczytaj etykietę: pełnoziarnisty [...]
[...] w occie jest surowy, nie ma strat omega 3 z powodu obróbki cieplnej. nie kupuj tylko w tłuszczu, bo zalewają to roślinnym czymś najgorszej jakości, która wyciąga cenne kwasy z ryb. Chociaż raz na ruski rok nie zaszkodzi i to) Zamiast migdałów jedz... masło, wyjdziesz na tym lepiej. Chleb pełnoziarnisty- przeczytaj etykietę: pełnoziarnisty [...]